Szükség van olyan alternatív turisztikai formákra, mint a felelősségteljes turizmus. A fenntartható fejlődés, a fenntartható turizmus, a felelősségteljes turizmus és az ökoturizmus kifejezések helyet kapnak a megoldási javaslatokban. A turizmus negatív hatásainak következményeként egyre többet hallani a fenntartható fejlődés elvéről vagy a fenntartható turizmusról. A kutatásban párhuzamot vonok a fenntartható turizmus és az elefánt lovaglás, illetve tigrisfarmok között; bemutatom, miért etikátlanok az effajta programok, illetve az egyes állatvédelmi szervek hozzáállását a jelenségekhez és az állatvédelemhez. Azért választottam a két programot, mert ezek a legnépszerűbbek Ázsiában. [1] Happ Éva: Fenntartható turizmus és felelősségvállalás. In: Gazdaság és társadalom, 6. évf., 2014., 1. szám, 90.o.

Az elefántlovagláshoz be kell törni az állatot, ami veréssel, éheztetéssel és alvásmegvonással jár, de sokszor a turisták cipelése is megterhelő. A tigrisfarmokon leláncolják, nyugtatóval leszedálják az állatokat. 2016-ban negyven elhullott tigriskölyköt találtak egy fagyasztóban, ami a thaiföldi Tigris Templomhoz tartozott.[1] Ekkor egyúttal kimutatták azt is, hogy 130 tigrist tartottak rossz körülmények között, évente több millió dollárt keresve velük. A hatóságok meggyanúsították az ott élő szerzeteseket állatkínzással és illegális állatkereskedelemmel, a tigriseket elvitték menhelyekre, majd elkezdték vizsgálni a templomot, és találtak rá az elhullott tigriskölykökre.[1] https://time.com/4470315/tiger-temple-thailand/ Letöltve: 2021.04.01.

A kutatásban az állatvédelmi civil szervezetek, köztük a World Animal Protection adataira támaszkodom, ennek segítségével mutatom be, miért esik az etikátlan turizmus kategóriájába a két program.